Bouldering na Benáte

03.05.2019 23:12

 

Benát síce nie je žiadna vychytená bouldrová oblasť, ale pre nás má svoje čaro - skaly, mach, ticho a samota, teda pokial nerátam 5 ukecaných detí :D. Hlavne sa tu skvelo dá hrať na bádateľov, keďže bouldríky si tvoríme a objavujeme samy. Výlet sa začal hádkami, kto ponesie bouldermatky. Keby viem, tak ich zobereme všetky :D Výšľap bol síce únavný s nekončiacimi otázkami " Už sme tam? a za koľko tam budeme?", ale akonáhle sa objavili skalky na obzore, zabudlo sa na únavu a decká nahodili šprint. Začalo sa Buff-kurzom, názorné ukážky využitia buff šatiek, keďže niektorí môj bod s čiapkou podcenili. Trochu sme sa rozliezli, a našli si závetrie na občerstvenie. Kým sme sa posilnili, vytiahli sme knižky a dali si trochu teórie čo je to vlastne bouldering, spotting a ako ho správne vykonávať. Etika boulderingu nesmela chýbať....

Rozdelili sme sa na dve skupiny Leo s Marekom a Viki s Natálkou, každý dostal papier a každá skupina mala svoj bouldrový kameň. Začali sme tvoriť sprievodcu. Nesmel chýbať názov sektoru a bouldrov, vyznačenie línie. Nejeden lezec by sa opýtal, akej obtiažnosti? Ale pre nás sú čísla neni dôležité, vyberáme si podľa krásy línií a máme radosť z prelezov bez ohladu na ich obtiažnosti. A tak vznikli sektory ako Boľavá skala (boulder- hadia cesta s ľahšou a ťažšou variantou, Hard), kde sa najviac bojovalo o prelez bouldru Hard, ale zostali tam deckám pytlíky :). Tri stromy s bouldrom Šnúra, Yosemity s bouldrom Špára, Skala smrti s bouldrom Pri zadku, ktorého sit start poriadne vytrápil a prelez si odniesla iba Viki. V tomto sektore je ešte pekná línia , ktorú decká nazvali Zapätovaný roh, kde sa preverila ich schopnosť zakladania päty.

Decká sa samy navzájom spottovali, zabezpečovali si dopadisko a bola radosť ich sledovať. Občas sa ešte pri spottingu zarozprávali a ruky chytali vzduch, ale stačilo krátke: decká akcia veď lezec je na skale, kto ho chytá? a hneď boli ruky pri lezcovi :D Domov sa im ani po 6 hodinách nechcelo, darmo bouldering je veľmi návykový a raz keď si rozrobíš projekt, neustále si ťa k sebe volá...Určite sa ešte vrátime. Cieľ výletu bol splnený na 110%. Cestou dole už také bitky o bouldermatky neboli, ale my sme statočne ignorovali ich frflanie, ved lezenie nie je len o lezení...materiál si treba ku skalám vyniesť aj zniesť, tak to nakoniec statočne zvládli až k autám.

—————

Späť